11 Julai 2010
Tomyam Merah
Tomyam merah, merah tu tidak lah sangat.... aku beli lada kering di Tesco yang jenis paling pedas. Guna 3 biji pun dah berdesing pedasnya... jadi tidak lah merah sangat. Cuma beza dengan tomyam biasa aku buat, kali ni aku masukkan santan..
Resepi:
{Tumbuk Lumat}
Bawang putih
Bawang Merah
Sedikit lada hitam
Lengkuas
Cili kering
{Bahan}
Sedikit dada ayam
Udang
Sotong
Santan pekat
Air secukupnya
Jus limau
Serai
Daun limau purut
Sedikit minyak utk tumis
{CARA}
Panaskan minyak
Tumiskan bahan tumbuk lumat sehingga berbau harum
Masukkan santan,serta ayam,sotong,udang.. Sehingga mendidih,
masukkan serai,daun limau purut...tambah air jika perlu.
Masukkan garam dan sedikit gula serta jus limau.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..