Panas lagi ni.. dah posing dalam pinggan ^^,
Petang ni merangkap dinner kami makan sambal tumis udang petai lah. Dah lama tak makan ni... makan dengan nasi panas-panas..mesti bertambah.
Resepi Tumis Udang Petai
100g udang saiz besar
petai seadanya
4 sudu besar cili kisar
1 sudu pes asam jawa
4 biji bawang merah di tumbuk
3 biji bawang putih di tumbuk
sedikit belacan
sedikit gula merah
sedikit garam
sedikit perasa
air secukupnya
minyak utk menumis
CARA:
- tumis bawang merah, bawang putih dan cili hingga naik bau
- masukkan gula merah dan belacan
- masukkan sedikit air
- masukkan udang dan petai
- bila kuah dah agak pekat, masukkan garam & bahan perasa
- tutup api.
alahai...sedapnya...telan air liur sy dibuatnya... ;)
BalasPadamjom ke APA KATA HATI pulak ;
PART TIME PAPARAZZI