21 September 2008

Biskut Crispy Strawberry Chips

Petang ni sempat siapkan biskut Crispy Strawberry Chips ni. Dapat dalam 130 biji..jadi lah...coklat putih sikit je beli....rasanya mungkin rangup sebab budak2 dalam rumah ni berulang-ulang kali masuk keluar dapur nak makan.... resepi aku ambil dari fotopages zira, than tukar sikit kandungan bahannya saja melihat dari barang yg ada di dapur aku. So, ini lah hasilnya....



Crispy Strawberry Chips Cookies

setelah keluar oven dan di letak di dalam mangkuk kertas


guna chips strawberry ni sebangai hiasan



Bahan
200 gm butter
50 gm shortening
160 gm gula ising
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm nestum]*
260 gm tepung gandum ]* gaulkan rata
100 gm tepung jagung ]*

hiasan
paper cup
coklat putih
strawberry chips

Cara
1. Gaulkan butter, shortening dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan nestum dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk bebola kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat putih cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup.
9. . Hiaslah mengikut suka hati.
10. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara

CREAM COKLAT PUTIH
Bahan
250 gm coklat putih
30 gm shoterning atau cocoa-butter

Cara
1.Cairkan kedua-dua bahan dengan cara double boil sehingga semuanya cair.
2. Masukkan sedikit coklat putih dalam mangkuk kecil.
3. Celupkan biskut dan masukkan dalam paper-cup. Gunakan penyepit kecil.
4. Hiaskan dgn candy merah dan biarkan beku.
5. Simpan dalam bekas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..