24 September 2008

Sambal Bilis Resepi MIL

Sambal bilis resepi dari my mertua... ini masakan orang Pahang (aku rasa lah..sebab macam2 lagi masakan simple dorang yang aku tengok - ala2 dahulu kala yg byk berjimat) tapi sedap tau..makan dengan nasi panas, perghhhh!!!! kecur liur aku sekarang ni haha


Sambal Bilis

Bahan untuk 2 org makan:
ikan bilis *agak2 la ye..
3 ulas bawang merah
Lada/cabai burung *ukut la nak pedas,kalau pedas lagi best
Jeruk belimbing buluh (ni korang jgn tanya..aku tak tau buatnyer..semua mil aku yg bagi.aku try buat dah, tak jadik la :( )

Cara:
semua bahan ni korang tumbuk tp jgn terlalu lumat bilisnya...agak2 je gitu....tapi kalau boleh yang bahan lain tu hancur la juga.


Goreng dalam minyak yg banyak sikit dari bahan sambal tadi sampai kehitaman/garing.Tp awas! Jgn sampai hangus!!

1 ulasan:

  1. mana ler nak jeruk belimbing tu Jan??? nampak mmg sedap.

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..