16 Januari 2009

Ayam Panggang/Roasted Rosemarry



Ayam Panggang.
Sumber: FRD


Bahan:
Seekor ayam
3 ulas bawang putih
daun rosemarry
minyak olive
Garam

Lemon
Bawang Besar
Lada Benggala merah,hijau,kuning
Lobak merak potong besar
Timun potong besar


Cara:
rebus lembut lemon terlebi dahulu

Tumbuk bawang putih bersama daun rosemarry. Campurkan olive oil dan lumur pada ayam.
Masukkan sedikit garam

Lemon cucuk dgn garfu dan masukkan lemon ke dalam perut ayam.

Taburkan bahan potong sekeliling ayam.

Bakar ayam pada suhu 180C selama 1 jam/sehingga masak



***********************

Dalam peti ais ada beberapa ketul ayam. Sepatutnya aku beli seekor ayam di Tesco kelmarin. Orang punya la ramai Q di tempat timbang ayam tu. Asben kata beli kat pasar je la hari Jumaat. Sepatutnya juga menu ini menggunakan seekor ayam. Memandangkan ada sikit ayam siap di potong, aku just lumurkan gitu je..limau tu aku siap potong2 gitu..

Hasilnya begini. Adatlah, org melayu...makan ayam panggan harus ada cicah kan...aku cicah dgn sambal kicap. Perghh!!!!


Masak Lemak Kubis & Ubi Keledek

Berlawan pulak dengan masakan kampung ni....Masak lemak kubis dan ubi keledek.Tambah sikit udang coz Aleeya amat gemar. Siap kopek tu, nanti aku nak kosentret makan ayam tu...ejeje



Nota aku: Sangat sedap!! sangat sesuai dgn selera aku....ermm aku dah order Herbalife dari kak ikin...mau diet kunun...

6 ulasan:

  1. fizan.. daun rosemerry tu camne ruapnay... ahhah tk tau la pulak.. ke dia ada nama lain..

    BalasPadam
  2. perhhh..terus bkicau perut aku

    BalasPadam
  3. daunrosemarry cari di pasaraya besar ada jual....daun herba juga tu...sama angkatan dgn bayleaf tu...

    BalasPadam
  4. intan, panggang biasa pun sedap gak..hehe

    BalasPadam
  5. mana nak cari daun rosmery nih..sini x ponah di jumpa

    BalasPadam
  6. Ainal, daun tu kalau tesco,C4 mesti ada jual..come from Cameron gitu....daun dia panjang2..nanti aku snap gambar...slow amat la tenet..mmg line ni yg bengong...kejap 1 bar, kejap 2 bar...huhu

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..