Ayam Panggang.
Sumber: FRD
Bahan:
Seekor ayam
3 ulas bawang putih
daun rosemarry
minyak olive
Garam
Lemon
Bawang Besar
Lada Benggala merah,hijau,kuning
Lobak merak potong besar
Timun potong besar
Cara:
rebus lembut lemon terlebi dahulu
Tumbuk bawang putih bersama daun rosemarry. Campurkan olive oil dan lumur pada ayam.
Masukkan sedikit garam
Lemon cucuk dgn garfu dan masukkan lemon ke dalam perut ayam.
Taburkan bahan potong sekeliling ayam.
Bakar ayam pada suhu 180C selama 1 jam/sehingga masak
***********************
Dalam peti ais ada beberapa ketul ayam. Sepatutnya aku beli seekor ayam di Tesco kelmarin. Orang punya la ramai Q di tempat timbang ayam tu. Asben kata beli kat pasar je la hari Jumaat. Sepatutnya juga menu ini menggunakan seekor ayam. Memandangkan ada sikit ayam siap di potong, aku just lumurkan gitu je..limau tu aku siap potong2 gitu..
Hasilnya begini. Adatlah, org melayu...makan ayam panggan harus ada cicah kan...aku cicah dgn sambal kicap. Perghh!!!!
Masak Lemak Kubis & Ubi Keledek
Berlawan pulak dengan masakan kampung ni....Masak lemak kubis dan ubi keledek.Tambah sikit udang coz Aleeya amat gemar. Siap kopek tu, nanti aku nak kosentret makan ayam tu...ejeje
Nota aku: Sangat sedap!! sangat sesuai dgn selera aku....ermm aku dah order Herbalife dari kak ikin...mau diet kunun...
Sumber: FRD
Bahan:
Seekor ayam
3 ulas bawang putih
daun rosemarry
minyak olive
Garam
Lemon
Bawang Besar
Lada Benggala merah,hijau,kuning
Lobak merak potong besar
Timun potong besar
Cara:
rebus lembut lemon terlebi dahulu
Tumbuk bawang putih bersama daun rosemarry. Campurkan olive oil dan lumur pada ayam.
Masukkan sedikit garam
Lemon cucuk dgn garfu dan masukkan lemon ke dalam perut ayam.
Taburkan bahan potong sekeliling ayam.
Bakar ayam pada suhu 180C selama 1 jam/sehingga masak
***********************
Dalam peti ais ada beberapa ketul ayam. Sepatutnya aku beli seekor ayam di Tesco kelmarin. Orang punya la ramai Q di tempat timbang ayam tu. Asben kata beli kat pasar je la hari Jumaat. Sepatutnya juga menu ini menggunakan seekor ayam. Memandangkan ada sikit ayam siap di potong, aku just lumurkan gitu je..limau tu aku siap potong2 gitu..
Hasilnya begini. Adatlah, org melayu...makan ayam panggan harus ada cicah kan...aku cicah dgn sambal kicap. Perghh!!!!
Masak Lemak Kubis & Ubi Keledek
Berlawan pulak dengan masakan kampung ni....Masak lemak kubis dan ubi keledek.Tambah sikit udang coz Aleeya amat gemar. Siap kopek tu, nanti aku nak kosentret makan ayam tu...ejeje
Nota aku: Sangat sedap!! sangat sesuai dgn selera aku....ermm aku dah order Herbalife dari kak ikin...mau diet kunun...
fizan.. daun rosemerry tu camne ruapnay... ahhah tk tau la pulak.. ke dia ada nama lain..
BalasPadamperhhh..terus bkicau perut aku
BalasPadamdaunrosemarry cari di pasaraya besar ada jual....daun herba juga tu...sama angkatan dgn bayleaf tu...
BalasPadamintan, panggang biasa pun sedap gak..hehe
BalasPadammana nak cari daun rosmery nih..sini x ponah di jumpa
BalasPadamAinal, daun tu kalau tesco,C4 mesti ada jual..come from Cameron gitu....daun dia panjang2..nanti aku snap gambar...slow amat la tenet..mmg line ni yg bengong...kejap 1 bar, kejap 2 bar...huhu
BalasPadam