30 Mac 2009

Biskut Dwi Choclate & White Chips


Baru saja sudahkan biskut ini.... Anda boleh mencubanya..memang sedap...tidak muak dan yang penting, sekejap aje dah habis..budak-budak pun suka...satu adunan dapat dalam 35 biji, jadi ia cepat habis...bila cepat habis, maka boleh la cuba resepi lain pulak kan....


Biskut Dwi Choclate & White Chips (35 biji)
Sumber: Fizan


Bahan:

100 g majerin ~ saya guna butter, lebih sedap..
25 g gula perang
120g tepung gandum
60g coklat chips atau coklat dwi choc + white chips
30g serbuk badam
1/4 esen vanila


Cara:
Pukul majerin, gula dan esen vanilla hingga hancur

Kemudian campurkan tepung,coklat chips dan serbuk badam gaul hingga sebati.

Bentukkan doh besar 50sen di atas loyang. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau kekuningan.Boleh angkat.


Selamat mencuba!


17 ulasan:

  1. nyum nyum sedappp...dan dan teleyo nih

    BalasPadam
  2. Tinie, buat lah..resepi dah ada tu...bila dah sejuk, sedap tau...

    BalasPadam
  3. alloo...gula perang tu camner?ada tulis kat plastik jual tu dak???huhuhu..mmg fail la yong ni kan...layankan ajer yer fizan..bajumu sudah dipos ekk..kelambatan amatlah dikesali..

    BalasPadam
  4. fizan..mana kenai si tini tu???hehehhe

    BalasPadam
  5. klau fizan dok dekat ngan yong..kompom la hari2 beli biskut ngan fizan..hahahhaa..dasar ibu pemalas..keh..keh..keh

    BalasPadam
  6. yong, gula perang tu gula merah lah..hahah *tak pe....di maafin...

    kenal tinie? dia satu UPM dgn kite..lagipun alam maya ni, pi mai pi mai tang tu lah...

    nk oder pun boleh gak..tp tahun depan la sampai kut..ejeje

    apa ole2 dari kg? Durian ada tak?? umah ja tu dekat ngan rumah safrina kan???

    BalasPadam
  7. xde durian..sawit byk..hehehhe..a'ah..dekat ngan umah safrina kot..ingat2 lupa..ja pernah citer..ala..ja tu bukan kenal org..tambah2 pompuan..cehhhhhhh..menggiurkan semua resepi fizan ni...nak try gak..tunggu wiken ni..mula2 nak buat biskut ni..sbb cam senang jer..mcm senang..kakakkaka...buat biskut pun xpernah leh plak kata senang ekk..

    BalasPadam
  8. fizan..tuko tajuk jap...adik fizan beli rumah kat jln beso tu kan..baper rm?beli camner..kengkonon kan..yong nak balik kg la..xmo dok shah alam..konon2 je tau..nak soh ja beli umah kat situ la..mcm best jer..tapi phm2 jelah ja tu..apo dia tahu..pomen kete tau la..ni nak ushar2 ni..fizan tau dak?

    BalasPadam
  9. biskut ni mmg senang....senang giless...kalau buat tu, buat la 2x adunan...1 adunan tu sikit je dapat..kang tak sempat abis bako, dah abis anak2 yong makan..kalau anak makan tak pe lagi,kang mak dia yg makan dulu..haha

    yong, rasa dekat lah...safrina tu kawin ngan org glemer gak...ejeje lama tak jumpa dia, lepas SPM ari tu semua lost contact...kalau terserempak pun tak ble borak lama...terkejo2 je..

    BalasPadam
  10. rumah kat MRSM baru nak buat tu kan...dia dpt pun rezeki yong...susah gile nk dapat..tak pasti syarat2 dia apa..tp rasanya kena ank peneroka..kebun serah pada Felda 100%...tak ingat harga berapa...kena interview bagai..dia dpt pun dah last rejek punye..haha tp berbaloi lah...rumah tu 4 bilik.laman beso gile...lebih beso dari rumah abah saya...facilities lengkap..dekat pulak dgn sekolah..tepi jalan lagi kan...yong nak beli rumah ke? kat sana mane best? sungkai? Slim? Tg.Malim? saya nampak ari tu rumah tepi highway kat Slim River tu best je..tp betul2 tepi highway lah..

    BalasPadam
  11. yong, kelapa sawit pun dah turun rege now...org kg pun dah stop membuat rumah banglo? umah ja tukar tak? heheh *raya nanti dtg la rumah eh...ingat tak lagi umah saya?

    BalasPadam
  12. tu la...skrg ni umah kayangan..heheheh..nak beli umah atas tanah plak..cadang nak guna ja sbb anak peneroka kan..tapi cam biasa..bininya kena berusaha..wakakakak..kiranya dah xdo dah la ekk rumah tu...aduhh..baru berangan2 ni..hahhahah...xper2..akan ku usaha lagi ushar2 lam internet..

    BalasPadam
  13. a'ah fizan..sawit turun beno2 harganya,,tapi bapak mertua yong menten sambung jer buat banglo..wakakakkaka..ala..banglo apanya pun..membesokan umah ajer..anak dia 8..menantu @hantu 3..cucu 12..(yong ler penyumbang terbeso cucu2 pak dolah)hahahahahaa,,.,mana nak taruk klau semua ada..bln 6 ni adik ja yg pompuan nak bertunang..bertambah2 hebat meng'oter' banglo dia tu...keh..keh..keh

    BalasPadam
  14. skrg ni tg malim..slim..best gak la..yg paling x best sungkai gak...ekkekekek..x membangun pun..gitu gak pekan koboi tu...nanti x raya pun klau nak dtg,dtg la..dtg sungkai pun buleh..umah bapak yong..umah fizan yong ingat jer..aktiviti kitorg klau balik besout ialah..ronda2 keliling besout..ingat nostalgia lama2..wakakakakka..feeling2 zmn sek..

    BalasPadam
  15. rumah area situ dah abis rasanya yong..dorang open dulu tahun berapa ntah..kira adik saya tu batch last dah..saki baki je...kira mmg betul2 nasib....best dpt balik kg tu..area tg malim/slim aje best rasanya...hehe dah membangun pesat..silap2 jalan pun boleh sesat..apa barang ANGSOKA (ingat tak pasaraya tersohor ni keh keh)..semua dah ada kat tg.malim tu kan..hihi kuil pun dah makin beso tepi jalan tu..seb baik tak buat atas jalan je lagik...wakak

    wah, ye ke nk kenduri...hehe ye la, adik2 dah beso panjang..dulu hingusan je..adik saya pun thn depan nak kawin..abah tengah pulun gak tu, tp tak kederat dah..tua dah pun..seb baik ada abang + dorang2 yg dok KL tu hat jantan tiap2 minggu balik la kena bancuh simen..rumah atas tu dah roboh..tak larat mak nak turun naik dah kemas + panas sama..cucu hat jantan2 lasak turun naik tangga...saya je anak2 pompuan sopan aje...anak adik ngan abang saya semua lelaki yong...

    rajin boleh ronda2..saya ni kalau balik mmg kat rumah je la..tak de nye nak meronda..motor tu pun dah cabuk..hehe motor biru yg dulu glemer tu dah humban paya pun..jahanam dah..ekeke

    BalasPadam
  16. mana ada dah ANGSOKA..hahahha....apa kenama pasaraya baru yg tersohor kat tg malim tu tah..ilang ingatan plak dah..sungkai jer xde pasaraya...poyo jer..nyampah gak kengkadang tu..heheh
    ooo..kiranya anak fizan jelah pompuan ekk..mcm kitorg plak..masing2 ada 1 jer ank pompuan..x lebih..x kurang..selebihnya..anak lelaki...masing2 mengidam nak girl..adik lagi la..semua lelaki..hahaha..pdn gak ngan muka dia...kuh..kuh.kuh..redo jelah..
    moto skuter bapak fizan..apa ke tajuknya tah...pak mertua yong beli tau..kembang jer adik ipar yong bawak...nak jadi minah rempit la tu..heheheh
    30/5/09 ni ada gempak ria astro kat besout..apa lagik..moh kita balik besout la..hehehe
    * nak jer soh fizan bohkan shoutbox kat blog yong..tapi apa gunanya klau yong sendiri x leh nak baca..mmg dah diharamkan..hampeh punya opisku..

    BalasPadam
  17. yong, byk lagi selain shoutbox, shoutmix, ogix..dah try tak?

    tajuk motor bapak ku adalah YAMAHA..hehe masa form 5 tu baru beli tu..kilat lagik..now dah lusuh..ekeke kat starter pun ada problem, silap pusing terus terkunci abis..wakak

    adik dok mana? dia dok rumah je la eh..tepek la gambor dia sekorge kat blog yong tu..hehe bandingkan dulu dan skang..rambut panjang lg ke..tak koser dah,abis form 5 aku terus potong rambut..haha

    kitorang puas dah dulu semua geng ngan lelaki, now dpt anak pompuan ok pe..ejeje

    kira, adik saya tinggal hat lelaki sorang tu la yg keje kat produa tu belum kawin *tapi nak bertunang dah...dgn fatihah la darjah 4..tu lama lagi kut...

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..