6 Mac 2009

Roti Manis Berkismis

Salam di hari Jumaat, 6 March 2009


Muffin saya buat kelmarin sekejap saja telah habis...alhamdulillah sambutan amat menggalakkan dari anak-anak...baru la bersemangat kite nak memasak kan...ada yang sudi makan...

Ok, malam tadi saya dah cuba penimbang baru...wallah!! amat tip top...puas hati ye...letak je tepung, nanti keluar la nombor-nombornya....kalau kurang tepung, kita tambah....kalau terlebih, kita keluarkan....tak perlu lagi agak-agak kalau guna penimbang lama tu kan....sonang boto kojo den!! Saya guna penimbang baru untuk membuat roti lagi...

Tapi kali ini saya guna resepi yang di ambil dari blog idola ku kak D, yang mana resepi asalnya adalah dari Kak Roshayati...

Kagumnya!!! rasanya lebih gebu dan enak sekali dari resepi saya cuba sebelum ini tau...kalau nak cuba silakan salin resepi ni okeh... uli aje dengan tangan selama 20 minit lebih kurang...tak pe, latihan tangan untuk mengecilkan lemak-lemak di lengan anda! hehe



1. Adunan saya letak dalam tray muffin...kunun macam bun gituh....

2. Adunan saya letak dlm loyang bulat...

3. Terlebey hirang pulak...leka betul saya menjahit...terlupa ada satu bekas lagi dlm oven..hehe,seb baik rasanya masih sedap!

4. Tara!!! ala-ala bun gitu....meh rasa!! ni pun dekat 5 ketul habis....budak2 makan.

Resepi Asas Roti
(Resepi asal ROshayati, di ambil dari blog kak D)

Bahan A
440g tepung roti
60g tepung superfine
100g gula
1 sudu teh garam halus
30g (2 sudu besar) susu tepung *beli di kedai kek okeh
1 sudu teh bread imrover *hat ni saya tak ada...
4 sudu teh (1 paket) yis kering

Bahan B
250 ml air *saya guna air suam
1 biji telur (pukul sikit)

Bahan C
80g shorteing *lemak sayuran


Cara:
1) masukkan bahan B kedalam bahan A. Uli hingga adunan agak licin *time ni memang melekit melekat lah eh...kalau kurang air, tambah sikit-sikit tau...sampai adunan sebati.. juga saya kacau dulu yis dengan air suam..biarkan sekejap hingga yis tu berbuih baru masukkan dlm tepung.

2) masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan licin dan tak melekat di tangan dan bekas. *time nih, adunan jadi macam basah habis...jangan panik...jangan tambah tepung tau...teruskan uli dan uli dan uli sampai aduan kenyal...memang akan kenyal dan tak melakat dah....

3) Biarkan doh rehat selama 30-40 minit....1 jam pun ok.

4) Tumbuk2kan doh dan uli lagi untuk keluarkan angin. Ini penting utk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalamnya...

5) bahagikan doh ikut berat yang di kehendaki...saya buat dalam 50g setiap satu...bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit.

6) Keluarkan angin sekali lagi dgn cara memicitnya dan bulatkan sekali lagi..

7) boleh la bentukkan doh ikut suka hati

8) biarkan doh naik lagi dlm masa 40 minit - 1 jam

9) bakar hingga masak

2 ulasan:

  1. sedapnyaaaa..tengok pun dah tahu lembut dan gebu. kalau pijan dok sebelah rumah kan ke bagussss hehehehheehhe

    BalasPadam
  2. akak boleh cuba dah penimbang tu..hehe buat la..senang je..

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..