2 April 2009

Biskut Sante Fingers

Salam di hari Khamis 2 April 2009.




Eheks...sila puji saya okeh.... semalam dengan segan-segannya saya copy paste resepi kak izan bagi...hehe dia share di topik dapur di satu forum tersohor kekdahnye la ye...saya pun mintak la ijin meng'kopi' 'pes'nye...karang, tak pasal-pasal kena perli sinis oleh tangan-tangan tak de insurans....*bukan kak izan ye...mungkin ada la org lain kut..haha kalau dah tepek tu, maknanya dia memang la nak share kan..kalau tak bagi, tak payah la tayang...gitu la pemahamannya.

Segala mak nenet biskut dan cupcakes pun dah habis di dapur rumah ni...si Aleeya menggeletiks la keluar masuk dapur cari makanan...Epal pun dah habis dlm peti es..ajak makan sengkuang putih tu dia kata tak sedap...haha nak makan buah pelam/pauh pun ada sebijik je pun..tak cukup tu......jadi, dgn gigihnya saya timbang adunan nak buat biskut..memandangkan ada timbang digital yang canggih, kerja saya cepat je siap....sukat itu ini..pukul aje lebih kurang..masukkan terus tepung....senang je taw...... budak-budak ni nampak aje saya keluarkan tepung, wah masing-masing cerah biji mata...even that time sudah pukul 12 malam.....ish!! si Aleeya esok sekolah..ni kalau lambat tido harus petang tido kat sekolah, lepas tu balik rumah muke tak puas ati je.....kalau tegur, nangis la.....*ngengada sungguh.

Siap bakar semua bila perati jam wah udah pukul 1 pagi..budak-budak ni suka suki je turun naik tangga....wah wah wah...nampaknya nak kena halau masing-masing masuk bilik nih....cepat2 tutup lampu...kalau tidak, dok 'kuk kik kuk kik' gelak ketawa......tu pun sempat gak mintak sorang 2-3 keping yang baru bakar....wah, tak payah salut coklat pun sedap you!!

Ada nak kopi pes ke? meh salin resepi nih.............

Biskut Sante Fingers
Sumber: Kak Izan (Nuralisa)


Bahan:
125g butter, cube & softened
60g gula kastor
1 sudu besar susu sejat
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking powder* yang ini fizan ayak
185 g tepung*yang ini fizan ayak
60g coklat masakan chopped


Cara:
butter,gula, esen vanilla dan susu~ di pukul hingga sebati..guna wisk aje....

campurkan tepung dan baking powder yg dah di ayak gaul hingga sebati.

Paipkan aje atas tray..bakar pada suhu 170C selama 15-20 minit atau hingga masak.


Lepas tu, boleh la coatkan ia dengan coklat masakan yang di campur dengan sedikit shortening (double boil).



Confirm budak-budak dan mak apak budak suke nih....tak payah coat dgn coklat pun tak pe..tak de nya masuk penjara okeh.....sangat lazat coz ada susu + coklat chopped tu.....saya pun makan tak henti-henti..haha sekali hadap ni mau habis...mana tak nya, anak saya masing-masing keluarkan pinggan mereka dok tadah.....sekali makan sorang 5 letak dlm pinggan...huhu

Terima kasih kak izan sudi share resepi!

4 ulasan:

  1. ala...another one yg sedap tahap terjelir lidah..tapi tinie takder oven nak bakar..cena??

    BalasPadam
  2. tinie, alah..beli oven hat murah tu..brand PENSONIK body kaler kuning tu...saya guna hat itu je sejak dulu....rasanya skrg lagi murah kut...

    BalasPadam
  3. tinie, kita sama la tak ada oven gak...hehehehhehe....soh dia org yg tolong buatkan leh lerrr

    BalasPadam
  4. maksu, Insya-Allah kut saya buat lebih, saya bagitau ye...hahah bayar duit pos aje...

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..