27 Mei 2009

Mozarella Bread



Ye, tak lain tak bukan..roti la lagi....kuantiti yang terhasil sikit aje, ada la dlm 10 ketul gitu. Dalam masa sehari boleh habis okeh. Memang kitorang dah stop beli roti kat luar....cuma beli tepung aje di kedai...hehe Resepi asal adalah dari Fendi75 di myResepi. Saya suka buat roti sukatan yang sikit, coz cepat habis..bila dah habis boleh buat roti lain pulak...bukan susah pun membuatnye..eejeje

Mozarella Bread
Resepi:
Sumber: Fendy75 Myresepi.
  • *200g tepung roti
  • *30g butter
  • *1 1/3 sk dry yeast
  • *20g gula
  • *60ml susu
  • *1 biji telur
  • *1 biji telur kuning
  • *1/2 sk garam
  • Mozzarella cheese
  • telur untuk sapu

Cara:
  1. Masukkan semua yang bertanda * ke dalam breadmaker.
  2. Bila dah siap bahagikan kepada 8 bahagian. Rehat 10 minit.
  3. Potong dadu cheese. Saiznya ikut suka... kalau suka cheese banyak... potong besar sket.
  4. Ambik sebiji roti tadi. Leperkan di atas tapak tangan. Kemudian masuklah cheese yang dipotong tadi. Buat bulat dan tutup rapat.
  5. Penaikkan 2 kali ganda ataupun 20-30 minit pada suhu 30C
  6. Gunting 2 bahagian atas.. jangan terputus. Sapukan telur
  7. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit



2 ulasan:

  1. kak fizan, rajin la buat roti.. boleh kata hari2 tue.. memang berbaloi la beli BM tue..

    BalasPadam
  2. norish, cari resepi yg x guna byk bahan...senang je...sekali campak je siap terus...

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..