18 Jun 2009

Kek Batik Marrie



Nama diberi kek Batik Marrie.... dibuat dari biskut Meri tu ha...biskut pun murah aje sepeket dlm 300g... rasanya masa saya form 4-5 pun pernah juga buat...tak pasti mana dapat resepi...tapi buat keras kejung la dulu..guna Milo.

Now dengan adanya bantuan kawan-kawan dan rakan internet lain, resepi yang amat simple memang tak sia-sia la print out dan cuba di dapur..hasilnya lembut je...malahan lembik lagi..wakaka terlebih pulak letak butter..apa pun rasanya manis la...ye la guna susu yg byk kan...lain kali taruk sikit je susu tu...pandai2 la bajetkan butter supaya biskut teradun rapi.

Meh makan!!


Resepi:

<Kek Batik Marie

Oleh Furbycutee@AMnet

bahan2:
ambik 1/3 drp butter 250 gram (1/3 drp 1 buku butter)
1/2 cawan serbuk cocoa (vochelle la sedap, tolong la jgn guna milo, x sedap langsung)
1 tin susu pekat (brand apa2 pun tak kisah)
1 paket biskut marie (patah2kan-slalunya guna 3/4 je drp 1 paket tu)
1/2 cawan kacang tanah (yg dah dibakar & diblend kasar)
bekas utk letak kek batik(loyang ke, bekas plastik ke, kalau casserole nanti calar balar plak time nak potong kek tu)




cara2:
1. carik periuk yg besar sket, nanti senang nak gaulkan bahan2 dlm tu
2. taburkan separuh drp kacang tanah tu kat dlm bekas.
3. cairkan butter dlm periuk, bila dah betul2 melt masukkan serbuk koko & kacau. (kalau masuk susu dulu baru masuk koko nanti berketul2 plak)
4. pastu maskkan 1 tin susu pekat & kcau sampai nampak likat. bila dia dah start blup blup(menggelegak @ panas giler), tutupkan api. terus masukkan biskut marie. masuk agak2 la...jgn terus masukkan semua skali, nanti biskut byk dr coklat dia plak. kacau bagi semua permukaan biskut marie kena dgn mixture coklat tu.
5. bila dah ok terus masukkan dlm bekas yg dah tabur kacang tadi. carik la sudip yg tahan lasak sket, rata2kan & penyek2kan biskut tadi dlm bekas tu kasi padat. bila dah settle, taburkan balan! ce kacang tanah tadi kat atas dia..
6. sejukkan dlm peti ais, kalau tak sabar leh letak kan freezer.
7. potong & hidang.

p/s kek batik ni tak pyh nak guna telur.
coklat mixture dia mmg melekat abis & bukan jenis yg lembik.
kalau potong, then tak abis mkn & biar pada room temperature pun dia still kukuh lagi.



Feluk Shiom..

post signature



Tiada apa yang dipinta, hanya secebis komen ikhlas saja.



5 ulasan:

  1. uit sungguh kaya kacang kek batik hang....sedapnye lah fizan wei...

    BalasPadam
  2. Ujin, ye aku habiskan stok kacang dlm peti ais dkat setahun jg la tu..sikit je tu...dlm gambor je nampak byk..hehe manis gile...anak2 aku tahan la makan...sekali makan sepotong.

    BalasPadam
  3. Gua datang nk jemput lu mkn kenduri kt blog gua.
    Ikut baca doa skali lagi bagus.

    Follow terus pun takpa.

    Budak budak kt blog gua tu dah tak seimbang,ramai berat ke belah punk.

    dah 7 hari gua merantau jemput kenduri..

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..