18 Disember 2009

Tempoyak oh tempoyak - sambal bilis tempoyak

Tempohari masa balik beraya Haji, macam biasa kojer aku mengangkut apa barang yang rase-rase kat Kelantan ni payah nak jumpe ala-ala taste aku ler... Biasanye belacan ler aku bawak dari rumah... sebab belacan yang abah aku beli utk stok rumah kitorang kat sane mmg sodap le compare belacan org len...jgn maree...

Kali ni mak kirim 1 balang tempoyak sama. Since musim durian hari tu, pokok durian kitorang kat kebun tu menjadi-jadi kekdahnyer... tak de sapa pulak nak perabiskan.. aku sempat gak ler makan sebiji dua buah durian dari kebun kami tu..mmg manis!! sampaikan Indon yang dok bermaustatin dalam ladang tu bermaharajalela dok curi buah durian kitorang.. kebulur bebenor deme ye.... abah aku atau kadang2 abang aku yg rajin balik weekend pagi-pagi dah pergi ladang mengutip buah derian gugur... berebut pulak dengan mamat indon tu.... kalau pergi petang, alamat tinggei kulit ngan biji je le weih...

Hasil pengumpulan durian oleh mak aku, ini ler hasilnyer... rasanya dapat 3 balang kut.Balang beso tu.. yang isi biskut mazola tu kalau waktu raya... 1 balang mak aku bagi aku... 1 balang dapat kat akak ipor aku org Kuale ye..deme mmg suke bebenor ler masak tempoyak.. 1 balang buat stok kat rumah, kalau kami balik...kang ade ler yg memasaknyer (biasa akak ipor aku ler..hahaha)...


Tempoyak udah aku asingkan dalam tipuware. Ada 2 bekas.. simpan dlm peti ais..tahan 1 thn ye... kalau letak luar, alamat tak lame akan singgah tong sampah le jawabnye..


Ni aku buat sambal bilis tempoyak. Resepi korang cek ler kat Label sebelah nu.... dulu aku ada paste cara membuatnyer...mudah dan senang sangat....



Bergaya hot di dalam wok.... memang hot pun... tengah menggelegak tu...


Dah siap... sila makan... jangan malu-malu.... ini biasa masak kalau stok daging ke, ikan ke dah habis... selain dari goreng telur...





Feluk Shiom..

post signature



Tiada apa yang dipinta, hanya secebis komen ikhlas saja.



4 ulasan:

  1. sedap tu!

    kak wa ni hantu tempoyak.
    kalau tak de cili, tempoyak tu akak makan dgn sos cili je pun dah ok...

    BalasPadam
  2. seumur hidup sekali je merasa tempoyak..
    rasanya tekak tak boleh nak terima hehe
    kalo lempuk durian tu suka makan.. manis

    BalasPadam
  3. terliur kak mida tgk tempoyak tu hehehe

    BalasPadam
  4. Ibu emy, betul betul... kalau malas sgt buat mcm tu pun takpe... kadang2 buat sambal ke.. ratah2 pun biasa gak...huhu

    Aida, tak pe... lempuk pun sedapp dah lama tak makan lempuk..sana byk ke jual?

    Kak Mida, bole la sementara masih di Malaysia.. cuba la makan masakan tempoyak...

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..