Untuk makluman, ini adalah blog personal saya.

Anda tidak perlu tersentap di mana-mana kerana cerita di dalam blog ini adalah berkisar apa yang berlaku di dalam kehidupan seharian saya.

Setiap gambar yang ada di dalam blog ini adalah dari milik peribadi saya sendiri.

Tempohari saya dapati ada letak link blog saya ini di wall facebook. Kenapa?

Ada beberapa entry saya sudah delete dan edit. Selebihnya tak penting pada anda. Blog ini hanya bercerita tentang saya dan keluarga saya sejak 2008 lagi. Jika anda baru di sini, tolong kenali saya terlebih dahulu..

8 April 2010

Jeruk Lada @ Jeruk Cabai


Ada orang panggil cabai..ada orang sebut lada.. apa pun ia adalah dari sumber yang sama dan rasanya PEDAS!

Bertahun nak buat jeruk lada sendiri... br malam tadi tercapai hasrat...kikiki...biasa kitorang beli je dlm botol ada jual di Tesco Rm3++ gak harganya... diperbuat dari cili hijau.

Di Kelantan ni, jeruk lada dorang diperbuat daripada lada hijau yang biasa terdapat di sini. Di tempat lain susah nk dapat spesis ni..biasa buat solok lada makan bersama nasi kerabu biru. Lada hijau jenis ni mmg pedas. Rangup2 gitu....jadi bila di buat jeruk, mmg lahai..sedap sangat!!

Cuka dah beli berbulan dulu..cuma masa nak membuat tu macam tak de *lupa pun sama. So, malam tadi makan wantan sup, macam kurenggg je...tak de jeruk lada ni.... kalau ada, mesti sedap!. Cara buat sangat la senang...

Dalam peti ais, berbaki punya la banyak lada merah dan lada hijau ni...maka habiskan je semua... tinggal lada mak bagi waktu balik kg hari tu je..hat ni betul2 cabai burung la..meleleh ayaq mata nanti...

*lada yg diguna ni, sedang2 je pedasnya.... lada thailand (merah) kalau korang gi cari kat Tesco tu


Resepi:

Cuka masak
gula
lada hiris2..

Cara:
Panaskan cuka + gula...masukkan lada biarkan kejap.. tutup api, sejukkan dan simpan dlm botol...

good luck!



Feluk Shiom..

Sila tinggalkan jejak tapak sulaiman sebelum melangkah pergi...



Jika anda senggugut,keputihan teruk,discaj berbau..saya jual Tuala Wanita Herba Avail yg boleh rawat masalah ini 100% dan mampu mencegah kanser.Info lanjut klik baner pad sebelah kanan.-jm5@fizanstore.com (e-mail)




post signature

4 ulasan:

  1. hhuuh, sedap tu makan ngan char kuew tiaw

    BalasPadam
  2. UmiDanish... ha'ahkan..sedap sangat..makan ngan noodle sup pun sedappp

    BalasPadam
  3. ak lak malas nak masak2 cuka ngan gula tu..terus jek cmpur..hehehe.....mmg sedap mkn ngan char kuey teow....

    BalasPadam
  4. Mencari resepi jeruk cabai, tersampai kesini. Malam tadi dah buat, tapi saya sejukkan campuran cuka dan gula tu dulu sebelum masukkan cabai.

    Entah jadi, entah tidak... Salam.

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..