23 Julai 2010

Puding Creamy Corn

Siang tadi membuat Puding Creamy Corn dua lapis ni. Resepi sangat le simple. Aku tengok si Lyn tu buat nampak sedap... minta la resepi dari dia..bahan pun senang je....



Lapisan pertama (gula merah)



tambah lapisan kedua creamy corn + susu cair




Enak di makan ketika sejuk selepas di simpan dalam peti ais.


Bahan-bahan
10 gm serbuk agar-agar [cap bintang]
4 cawan air
1 cawan gula
1 cawan susu cair
1 tin jagung krim
1 cawan gula merah

Cara
1. Rebuskan agar dengan air dan gula sehingga mendideh.
2. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
3. Satu bahagian dipanaskan dan masukkan gula merah.
4. Kacau rata dn biarkan mendideh.
5. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan keras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. Dua bahagian lagi masukkan susu cair dan jagung krim
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
9. Hidangkan.

1 ulasan:

  1. wahh...nampak menarik le pijannn.....nyumm..nyummmmmm

    BalasPadam

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..