3 April 2011

Ayam Goreng Serai


Ada kelainan masak ayam goreng serai ni dari biasa. Dimulakan dengan merenih dahulu, kemudian baru menggoreng hingga kuah pekat. Aku masak untuk 2 orang. tak pedas, maka anak-anak aku suka lah makannya..

Resepi Ayam Goreng Serai

200g dada ayam
1 cawan santan pekat
5 ulas bawang merah*
4 ulas bawah putih*
2 batang serai*
2 biji buah keras*
1 inci halia*
* bahan ini dikisar halus

air secukupnya
minyak untuk menumis
lada merah untuk hiasan
hirisan timun utk hiasan
hirisan tomato utk hiasan
garam & gula @bahan perasa

CARA:
  1. renihkan ayam bersama santan hingga air berkurangan separuh. Sentiasa kacau
  2. panaskan minyak dalam kuali dan tumis ayam bersama santan tadi hingga pekat. Masukkan garam & gula. Rasakan.. jika ok padamkan api & sejukkan
  3. Hiaskan pinggan dengan hirisan cili merah, timun & tomato. Masukkan ayam tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..