Pages

16 Oktober 2008

Char Kue Teaw Udang Fizan

Dah lama teringin nak buat sendiri Char Kue Teaw Udang ni.. Pergi Tesco dapatkan barang2 nak masak... petang tadi masa nak buat tu bagitau incik hubby, dia macam biasa tersengeh memperli la tu... Hasilnya, licin tidak bersisa....seb baik sedap! Ini resepi sendiri cin cai punya....



Makan Untuk 2 Orang:

1 paket char kue teaw - celurkan sekejap dlm air panas dan toskan
kucai di hiris 1 inci (lagi banyak lagi sedap)
Udang ikut banyak mana nak letak (lagi banyak lagi sedap)
5 ulas bawang putih - cincang atau ketuk aje.
Tauge banyak ikut suka.
2 biji telur
minyak utk menumis


Bahan tumis (elok campurkan siap2...nanti masak masuk aje dlm kuali...)

*2 sudu sos tiram
*2 sudu kicap manis
* 1 sudu kicap pekat
* 1 1/2 sudu gula
* 1 kecil garam
*1 sudu sos ikan
* 2-3 sudu air

semua bahan * campurkan dlm satu bekas kacau siap2 sehingga sebati.

#cili boh/lada kisar campurkan dgn sedikit air.Ikut nak byk mana...saya guna 5 sudu besar


Caranye:
1) panaskan minyak dan goreng udang dahulu - toskan
2) minyak yg sama tumis cili boh + air sehingga masak
3) masukkan campuran * masak dlm 5 minit
4) masukkan tauge & daun kucai masak 2 minit
5) masukkan cepat char kue teaw
6) masukkan udang
7) letak tepi kuali sikit char kue teaw tadi dan pecahkan telur - goreng cepat supaya telur tidak berketul..

rasa garam dan gula..bila dah ok, boleh padamkan api...

tips: masa masukkan bahan 1-6 memang agak basah sikit, tp bila dah masukkan telur ia akan jadi pekat....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..