Pages

19 September 2010

Rendang Ayam

Pertama kali masak rendang ayam sendiri... walala memang sedap lah... puji sendiri sebab sendiri rasa sedap, sampai habis la ayam tu....


Resepi Rendang Ayam

BAHAN A:-

  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (siat/racik halus)
  • 2 keping asam gelugur/keping
  • 1 keping kecil gula kabung
  • garam secukupnya
  • air secukupnya *nak masak sampai lembut kan...
BAHAN B (KISAR):-

  • 3 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai (ambil bahangian putihnya)
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering
  • 10 biji cili padi **ini tak letak...kang pedas pulak..
CARA MASAK:-
  1. ayam dibuang kulit, bersihkan & toskan
  2. masukkan semua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit garam & gula) dalam kuali besar, kacau sebati atas api pelahan
  3. masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati. kacau sesekali sekala
  4. masukkan garam, gula, kerisik & daun kunyit dan kacau rata. seimbangkan rasanya.
  5. masak sampai kuah pekat atau ikut lah citarasa masing2..
  6. tutup api, angkat dan boleh hidang dengan pulut, lemang,ketupat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..