Pages

27 Ogos 2019

Kengsom Siakap Baby Nenas

3 langkah mudah masak Kengsom Siakap Baby Nenas.

Masakan masyarakat Siam yang sedap dimakan dan juga dihirup kuahnya. Cukup rasa masam, manis, pedas.

Ini resepi mudah cara Fizan Nazira.

๐™†๐™š๐™ฃ๐™œ๐™จ๐™ค๐™ข ๐™Ž๐™ž๐™–๐™ ๐™–๐™ฅ ๐˜ฝ๐™–๐™—๐™ฎ ๐™‰๐™š๐™ฃ๐™–๐™จ (Fizan Nazira)

Bahan-bahannya :
• 1 ekor ikan siakap saiz sederhana
• setengah biji baby nenas potong kecil
• setengah ikat kangkong.
• 2 batang serai.
• air limau nipis
• garam/gula
• air secukupnya

Bahan kisar :
• 1 biji bawang besar
•  beberapa ulas bawang putih
• cili merah
• cili padi kalau nak pedas.
• 1 inci belacan
• 1 inci kunyit hidup

Cara :
1) masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama air secukupnya dan serai. Renih hingga mendidih.
2) masukkan baby nenas, biarkan seketika. Bila mendidih masukkan ikan siakap.
2) masukkan garam gula dan air limua nipis. Rasakan. Jika dah cukup sedap boleh masukkan kangkung. Gaul rata. Tutup api
3) sedia dihidangkan.

Selamat mencuba.
______
Fizan Nazira
Dapur Nazira's

LIKE , #share dan TAG posting ini ya.

Jangan lupa FOLOW Fizan Nazira dan set SEE FIRST.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..