3 langkah mudah masak Kengsom Siakap Baby Nenas.
Masakan masyarakat Siam yang sedap dimakan dan juga dihirup kuahnya. Cukup rasa masam, manis, pedas.
Ini resepi mudah cara Fizan Nazira.
๐๐๐ฃ๐๐จ๐ค๐ข ๐๐๐๐ ๐๐ฅ ๐ฝ๐๐๐ฎ ๐๐๐ฃ๐๐จ (Fizan Nazira)
Bahan-bahannya :
โข 1 ekor ikan siakap saiz sederhana
โข setengah biji baby nenas potong kecil
โข setengah ikat kangkong.
โข 2 batang serai.
โข air limau nipis
โข garam/gula
โข air secukupnya
Bahan kisar :
โข 1 biji bawang besar
โข beberapa ulas bawang putih
โข cili merah
โข cili padi kalau nak pedas.
โข 1 inci belacan
โข 1 inci kunyit hidup
Cara :
1) masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama air secukupnya dan serai. Renih hingga mendidih.
2) masukkan baby nenas, biarkan seketika. Bila mendidih masukkan ikan siakap.
2) masukkan garam gula dan air limua nipis. Rasakan. Jika dah cukup sedap boleh masukkan kangkung. Gaul rata. Tutup api
3) sedia dihidangkan.
Selamat mencuba.
______
Fizan Nazira
Dapur Nazira's
LIKE , #share dan TAG posting ini ya.
Jangan lupa FOLOW Fizan Nazira dan set SEE FIRST.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
komen berhemah dari anda amat di hargai... terima kasih..