Keladi ni pun macam hidup segan mati tak mau je ropernye....nak tak nak amik juga la dua batang itu pun setelah puas memilih milih cari yang mana segar lagi...... payah nak jumpa keladi yang segar... melainkan belakang rumah mak saya je...hik hik (balik kampung pun mak buat juga sayur ni...sedap!!)
KELADI ASAM PEDAS
Resepi
Keladi siang buang kulitnya...
Bawang merah
1 inci belanca
2 sudu besar cili giling/kisar
garam secukup rasa
perasa makanan
air secukupnya
Daun Kesum
2 keping asam keping
Cara:
Potong2 keladi dan rebus hingga empuk bersama asam keping. Setelah masak, sila tos air hingga kering.
Tumbuk lumat bawang dan belacan.
Masukkan bahan tumbuk bersama keladi ke dlm periuk. Campurkan air secukupnya bersama cili giling. Jangan lupa asam keping dan daun kesum. Masak hingga mendidih.Tambahkan garam dan perisa makanan....
Feluk Shiom..
Tiada apa yang dipinta, hanya secebis komen ikhlas saja.
sapa2 yg suka laksa..harus le suka asam pedas nok
BalasPadamsy fail bab masak batang keladi asam pedas ni.. ada rasa kegatalan kat tekak.. kalo keladi tk jadi masalah.. eh yg rebus dgn asam keping tu nak buang gatal tu ke..? sy selalu rebus tak bubuh apa2 pun
BalasPadamIntan, kau memang memahami citarasa ku nyah...i like it very muchhh!!!
BalasPadamAida, nak hilangkan gatal tu..ko kena siat siat kulit batang keladi tu..boleh imagine tak..kulit tu ko siat tarik dari bawah ke atas sampai licin..macam kupas bawang...itu baru hilangkan gatal..macam ubi tu mmg tak gatal dah..sedap ubi tu..rebus macam biasa guna asam keping utk hilangkan lagi gatal tu...aku rasa la..sebab mak aku buat macam tu...hehe yg pasti buang kulit tu betul hilangkan gatal..so far aku buat x penah gatal lagi...alhamdulillah...